Ο σύνδεσμος αντιγράφηκε στο πρόχειρο!
Πίσω στα άρθρα
Health Coaching: Η επιστήμη και η τέχνη της αλλαγής συμπεριφοράς
Ιαν 22, 2024

Επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν τη χρήση της ιατρικής του τρόπου ζωής για τη θεραπεία και ακόμη και την αντιστροφή κοινών χρόνιων ασθενειών, αλλά το ερώτημα είναι το πώς οι ασθενείς μετατρέπουν αυτές τις πληροφορίες σε βιώσιμες αλλαγές συμπεριφοράς στον τρόπο ζωής; Οι κλινικοί γιατροί της ιατρικής τρόπου ζωής υιοθετούν όλο και περισσότερο τις στρατηγικές της προπονητικής υγείας για να βοηθήσουν τους ασθενείς να επιτύχουν τους στόχους της υγείας τους.

Άφθονα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν τη χρήση της ιατρικής του τρόπου ζωής για τη θεραπεία πολλών κοινών χρόνιων ασθενειών. Αλλά τι χρειάζεται για τους ασθενείς ώστε να μετατρέψουν αυτή την ιατρική καθοδήγηση σε μακροχρόνιες αλλαγές στον τρόπο ζωής; 

Η καθοδήγηση υγείας και ευεξίας έχει αναδειχθεί ως καταλύτης για να βοηθήσει τους ασθενείς να επιτύχουν τους στόχους υγείας τους στο πλαίσιο της ιατρικής του τρόπου ζωής. Το coaching χτίζει χωρίς επίκριση, σχέσεις με τους ασθενείς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να θέτουν ρεαλιστικούς στόχους και να βάζουν εξατομικευμένα σχέδια δράσης με πρακτικά βήματα για την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της ασθένειάς τους. 

Πάνω από 15 χρόνια πριν, η Jessica Matthews, DBH, NBC-HWC, DipACLM, FACLM, αγκάλιασε τη δύναμη του health coaching  αφού είδε πάρα πολλούς ανθρώπους να αγωνίζονται να υιοθετήσουν και να διατηρήσουν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, να μεταμορφώσουν την υγεία τους και να θεραπεύσουν αποτελεσματικά τις διάφορες χρόνιες παθήσεις τους.  

«Είχα συσσωρεύσει τεράστια γνώση σχετικά με την επιστήμη της ιατρικής του τρόπου ζωής, αλλά αναγνώρισα ότι χρειαζόμουν μια βαθύτερη κατανόηση του θεμελίου όλων αυτών, που είναι η επιστήμη και η τέχνη της αλλαγής συμπεριφοράς», δήλωσε η Δρ Matthews, επίκουρη καθηγήτρια και διευθύντρια προγράμματος στο Κολλέγιο Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Point Loma Nazarene (PLNU), όπου ανέπτυξε και εφάρμοσε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών συνδυάζοντας την ιατρική του τρόπου ζωής και το coaching. Το πρόγραμμα βασίστηκε στην πιστοποίηση του διοικητικού συμβουλίου και στους δύο τομείς, καθώς και στη διδακτορική της κατάρτιση στη συμπεριφορική υγεία με έμφαση στην κλινική ολοκληρωμένη φροντίδα. 

«Συνειδητοποίησα ότι η ικανότητα όχι μόνο να εκπαιδεύω, αλλά και να καθοδηγώ, να υποστηρίζω και να ενδυναμώνω τους ανθρώπους να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών συμπεριφοράς στον τρόπο ζωής που υποστήριζα ήταν το βασικό συστατικό που μου έλειπε, καθώς τελικά η γνώση μεταφράζεται σε ενδυναμωμένη δράση του ασθενούς που είναι η πραγματική μυστική συνταγή για την απελευθέρωση της δύναμης της ιατρικής του τρόπου ζωής». 

 

Οι πληροφορίες δεν αρκούν 

Η ιατρική του τρόπου ζωής και η καθοδήγηση της υγείας συμπληρώνουν φυσικά η μία την άλλη. Η ιατρική του τρόπου ζωής είναι μια τεκμηριωμένη ιατρική ειδικότητα που χρησιμοποιεί θεραπευτικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής ως πρωταρχική μέθοδο για τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας. Οι κλινικοί γιατροί που έχουν πιστοποιηθεί από την ιατρική τρόπου ζωής δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς να αντικαταστήσουν τις ανθυγιεινές συνήθειες με υγιείς, κατανοώντας την επιστήμη και τις πρακτικές δεξιότητες που υποστηρίζουν την αλλαγή συμπεριφοράς υγείας.  

Οι προπονητές υγείας και ευεξίας συνήθως απευθύνονται στους ασθενείς σε πολλούς από τους έξι πυλώνες της ιατρικής του τρόπου ζωής – ένα πρότυπο διατροφής που κυριαρχούν οι φυτικές ίνες, η σωματική δραστηριότητα, ο ύπνος αποκατάστασης, η διαχείριση του στρες, η αποφυγή επικίνδυνων ουσιών και οι θετικές κοινωνικές συνδέσεις. Η καθοδήγηση υγείας σε μια ομάδα υπό την ηγεσία του γιατρού φαίνεται να βελτιώνει τα αποτελέσματα για χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2. 

Η αυξανόμενη διαθεσιμότητα ψηφιακών ιατρικών ραντεβού από την πανδημία COVID-19 έχει καταστήσει την καθοδήγηση υγείας μια επιλογή για περισσότερους Αμερικανούς.  

“Οι τεκμηριωμένες παρεμβάσεις συμπεριφοράς στον τρόπο ζωής έχουν αποδειχθεί ότι θεραπεύουν, προλαμβάνουν και ακόμη αναστρέφουν πολλές χρόνιες παθήσεις, αλλά απλά λέγοντας σε έναν ασθενή ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής πρέπει να κάνει δεν αρκεί”, δήλωσε ο πρόεδρος του ACLM Beth Frates, MD, FACLM, DipABLM. “Η γνώση είναι σημαντική, αλλά, για να επιτευχθεί διαρκής αλλαγή συμπεριφοράς, οι ασθενείς και οι πελάτες χρειάζονται επίσης καθοδήγηση για να τους παρακινήσει και να τους βοηθήσει  να καθορίσουν πώς να κάνουν αλλά και να διατηρήσουν αλλαγές συμπεριφοράς στον τρόπο ζωής για να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία τους”. 

Τέχνη και επιστήμη 

Η αλλαγή βαθιά ριζωμένων συνηθειών στον τρόπο ζωής είναι μια πολύπλοκη και πολύπλευρη διαδικασία. Η σωματική δραστηριότητα και οι διατροφικές συνήθειες είναι πολύπλοκες συμπεριφορές. Οι προπονητές υγείας και οι κλινικοί γιατροί με δεξιότητες καθοδήγησης υγείας λαμβάνουν υπόψη την κουλτούρα, τις αξίες, τη δυναμική της οικογένειας, το περιβάλλον διαβίωσης και άλλες μοναδικές ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε ατόμου για να τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν ένα εξατομικευμένο σχέδιο με μικρά αλλά ουσιαστικά βήματα δράσης προς τα εμπρός.  

Η Δρ Matthews, επίσης διευθύντρια του integrative health coaching στο UC San Diego Health στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής, δήλωσε ότι η ομάδα της θα δημοσιεύσει σύντομα δεδομένα που δείχνουν ότι οι παρεμβάσεις καθοδήγησης υγείας μείωσαν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα A1c σε ασθενείς σε ποσοστό μεγαλύτερο από άλλες παρεμβάσεις που προσφέρονται στο σύστημα υγείας. 

«Περιγράφω την αλλαγή συμπεριφοράς τόσο ως επιστήμη όσο και ως τέχνη», δήλωσε ο Δρ Matthews. «Η επιστήμη μαθαίνει από τις δεκαετίες διαθέσιμων στοιχείων σχετικά με την αλλαγή συμπεριφοράς. Τι λειτουργεί και τι όχι όσον αφορά την έναρξη αλλαγών στον τρόπο ζωής, καθώς και την διερεύνηση και την καλύτερη κατανόηση του τι διατηρεί αυτή την αλλαγή. Η τέχνη είναι οι επικοινωνιακές δεξιότητες – τόσο λεκτικές όσο και μη λεκτικές – που χρησιμοποιούνται, όχι ως οδηγία, αλλά με τρόπο που προσκαλεί ένα άτομο να είναι ένας ενεργός και αφοσιωμένος σύμμαχος στον εντοπισμό και υιοθέτηση πρακτικών βημάτων προς τα εμπρός.  

«Το coaching λέει ‘μπορεί να είμαι ο ειδικός στην ιατρική επιστήμη, αλλά εσύ είσαι ο ειδικός στον εαυτό σου. Ας συνδυάσουμε τις πολύτιμες γνώσεις μας και ας συνεργαστούμε μαζί’». 

 

Ένα παράδειγμα coaching 

Ως εγγεγραμμένος διαιτολόγος, ο Tasnim El Mezain, MS, RDN, NBC-HWC, είναι παθιασμένος με τη βέλτιστη διατροφή. Αλλά η συμμετοχή στο πρόγραμμα της Δρ Matthews στο PLNU την έκανε να συνειδητοποιήσει πώς οι άλλοι πυλώνες του τρόπου ζωής, της ιατρικής και της διατροφής διασυνδέονται και βελτιστοποιούνται με καθοδήγηση. 

Η El Mezain, επικεφαλής κλινικός προπονητής υγείας στο UC San Diego Health στα Κέντρα Ολοκληρωμένης Υγείας, προπόνησε πρόσφατα μια ασθενή που έτρωγε καλά, αλλά κοιμόταν άσχημα και αγωνιζόταν να εντάξει περισσότερη σωματική δραστηριότητα στην πολυάσχολη ζωή της.  

«Είπε ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της ήταν να έχει κοιμηθεί μέχρι τις 10 ή 11 μ.μ. αντί για τις 2 π.μ. και να περπατάει πέντε ημέρες την εβδομάδα», δήλωσε η El Mezain, η οποία ήταν επίσης αποδέκτης της υποτροφίας HEAL (Health Equity Achieved through Lifestyle Medicine) του ACLM. «Αλλά η ιδέα αυτού ήταν εντελώς δύσκολο στο να εφαρμοστεί. Έτσι, συνεργαστήκαμε για να εντοπίσουμε σταδιακά ρεαλιστικά βήματα που θα μπορούσε να επιτύχει τις επόμενες δύο εβδομάδες προς τον γενικό στόχο της». 

Με την El Mezain να κάνει ερωτήσεις, η ασθενής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας λογικός στόχος ήταν να αρχίσει να κάνει μια βόλτα το πρωί κάθε εβδομάδα σε μια κοντινή λίμνη, σε μια στιγμή που ήξερε ότι θα υπήρχε διαθέσιμος χώρος στάθμευσης αλλά και θα ήταν και άλλοι άνθρωποι εκεί. Εφάρμοσε αλλαγές στη ρουτίνα του ύπνου της το βράδυ πριν από τη βόλτα της, ώστε να ξυπνήσει νωρίτερα και με περισσότερη ενέργεια.  

«Θέτοντας της ανοιχτές και στρατηγικές ερωτήσεις , έτσι ώστε να μην κατευθύνω τις απαντήσεις της προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, ήταν σε θέση να μιλήσει για τα εμπόδια και τι την παρακίνησε προσωπικά», δήλωσε η El Mezain, «Προσδιόρισε τον στόχο της – όχι τον δικό μου στόχο για εκείνη. Δεν ήταν πλέον ακατόρθωτος και ήταν ενθουσιασμένη που το δοκίμασε». 

Το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης 

Η ενσωμάτωση της καθοδήγησης υγείας σε διεπιστημονικές ομάδες υγείας των οποίων τα μέλη εκπαιδεύονται στην ιατρική του τρόπου ζωής μπορεί να ενισχύσει την περίθαλψη ολόκληρου του ατόμου, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Πιστοποιημένοι προπονητές υγείας και ευεξίας συνεργάζονται με γιατρούς, διαιτολόγους, ειδικούς άσκησης, νοσηλευτές και συνεργάτες ιατρών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των πτυχών της υγείας των ασθενών. 

Για να αποκαλυφθούν περαιτέρω τα οφέλη των δεξιοτήτων προγύμνασης στο πλαίσιο του παραδείγματος της ιατρικής τρόπου ζωής, το ACLM και το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας & Ευεξίας Coaching (NBHWC) ανακοίνωσαν φέτος μια στρατηγική συνεργασία. Το NBHWC, θυγατρική του Εθνικού Συμβουλίου Ιατρικών Εξεταστών, έχει πιστοποιήσει περισσότερους από 9.400 προπονητές υγείας και ευεξίας. 

Οι πιστοποιημένοι από το εθνικό συμβούλιο προπονητές υγείας και ευεξίας (NBC-HWCs) είναι πολύτιμα μέλη της ομάδας υγειονομικής περίθαλψης, αλλά τα μέλη της ομάδας από διαφορετικούς τομείς πρέπει ακόμα να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη των δικών τους δεξιοτήτων καθοδήγησης για να υποστηρίξουν τους ασθενείς στο ταξίδι της αλλαγής συμπεριφοράς υγείας, δήλωσε ο Δρ Matthews, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του NBHWC.   “Φανταστείτε το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης ως μια διεπιστημονική ομάδα υγείας της οποίας τα μέλη εκπαιδεύονται και εξασκούνται τόσο στην ιατρική του τρόπου ζωής όσο και στις δεξιότητες καθοδήγησης για να υποστηρίξουν την αλλαγή συμπεριφοράς υγείας, μιλώντας την ίδια γλώσσα και εστιάζοντας στην επίτευξη των ίδιων υγιών αποτελεσμάτων σε πραγματική συνεργασία με τους ασθενείς”, δήλωσε η Δρ Matthews. «Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο δημιουργείτε ουσιαστικές και βιώσιμες αλλαγές συμπεριφοράς στον τρόπο ζωής και προάγετε την υγεία των ασθενών».